1. Drupal

Op zoek naar nieuwe opdrachten leren websites in Drupal te maken. Ik vind Drupal een mooi systeem en besluit in het leren van Drupal te investeren. Ik ben begonnen te werken met Lotus Notes. Tot op heden ben ik op zoek naar een systeem dat eenzelfde kwaliteit heeft. Het was heel veilig om te gebruiken. Je kon snel nieuwe applicaties bouwen. Je kon op heel flexibele wijze rechten aan gebruikers toewijzen. Drupal heeft eenzelfde focus als Lotus Notes op veiligheid en goed basisontwerp. Dat maakte mij nieuwsgierig.

2. bezint eer...

Voorafgaand aan het maken van een website in Drupal eerst onderzoek gedaan naar de opbouw van het systeem. Hoe het werkt, wat de do's en de don'ts zijn, welke flexibiliteit het geeft, hoe de database opgebouwd is, wat voor een methode er gebruikt wordt om flexibiliteit aan de webdeveloper te leveren. Ik wil weten waar ik iemand mee opzadel.

3. informatie verzamelen

Diep in de code van Drupal duiken, artikelen lezen over de architectuur van Drupal, voorbeeld site bouwen, modules uittesten. Ik was nogal teleurgesteld in het rechtensysteem. Eerst herkende ik het niet eens, omdat ik gehoord had dat het een flexibel systeem was en wat ik zag vond ik niet flexibel. Het blijkt samen te hangen met hoe Drupal ontworpen is: Drupal is gemaakt door mensen die heel goed kunnen ontwikkelen voor mensen die dat niet kunnen. Lotus Notes is gemaakt door mensen die heel goed kunnen ontwikkelen voor mensen die goed kunnen ontwikkelen.

4. indrukwekkend

Ben op twee manieren onder de indruk van Drupal. Het is groot systeem, dat erg flexibel is ontworpen. Voor een kleine website is het heel groot. Het is een gedegen ontworpen systeem, maar voor het merendeel van de websites een overdaad. Het voordeel om een site met Drupal te hebben ligt eerst bij de website ontwikkelaar. Die hoeft niet (veel) te kunnen programmeren om toch een fancy website op te leveren. Daarna is het voordeel van de eigenaar: goedkoper en sneller een uitgebreide website. Prijskaartje is dat Drupal daarna kennis en toewijding vereisen om bij te houden middels security updates, backups etc.. Zaken waar de eigenaars van veel sites niet op zitten te wachten.

blue star